Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich stanowiła nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie tylko dlatego, że uzyskane w sezonie warzywa można ukisić i dzięki temu spożywać je poprzez pełny rok. To zarówno pyszny, sam w swoim sposobu styl oraz wiele dobroczynnych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Dziwnów
Co takiego dobrego jest w kiszonkach?
Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. To one rozwijają cukry w efektach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyjmowane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który mówi za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmiany stymulują układ odpornościowy, jednak nie tylko. Coraz dużo słychać doniesień o połączeniu jelit z mózgiem, co sprawia, że pewne bakterie w jelitach pamiętają ponadto nacisk na nasze zdrowie psychiczne! Nie warto zatem lekceważyć tej jedynej mikroflory, a nawet powinien ją uzyskać pod uwagę, przygotowując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co więcej, kiszonki mają szereg witaminy C niż warzywa w formie surowej. I to ogromny przeciwutleniacz, który ułatwia przedłużeniu młodości a w zespole zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – stronę spośród nich trwań że teraz znasz, a czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ostatni słowiański rarytas i odkryjesz w tym artykule. A do działania!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i wynosisz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu chwilach możesz teraz ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To świetnie. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zagłębione w domowych sokach. Inaczej będzie korzystać dojazd do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go także dodatkowo ubij kapustę. Zabieg ten będziesz powtarzać nawet do 2 tygodni, do momentu, aż zejdzie gaz. I to będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje obecnie gotowa. Na brzeg daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki daj w słoikach, koniecznie ciasno, przy siebie. Do wszelkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody i łyżkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na jakiś słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i natychmiast go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zagłębione w pełni. Noś je poprzez pół doby pod kocem. Potem odstaw do złego i konkretnego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz uznawać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w pełni.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego to także ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie grupy, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Daj to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dołącz do słoika wraz z niewielu łyżkami soku z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak aby w pełni zanurzyły się w zalewie. Słoik zawrzyj na klamrę. Kiś właśnie przez tydzień w czystym pomieszczeniu. Zaś toż aby było na końcu! Smacznego!
Sklep z Polskimi produktami
Artykuł został wykonany przez polskie sklepy oferujący Własne materiały z dostawą do biurowcu w Niemczech.